Internwebben


Lönerevision med OFR/S, P, O drar ut på tiden

Uppdaterad: 2017-02-17 in: Anställd, Startsida
Löneförhandlingarna med Offentliganställdas förhandlingsråd (OFR/S, P, O) går trögt. Fackförbundet ST*, accepterar inte den förhandlingsordning som arbetsgivaren föreslagit och som innebär att löneförhandlingarna sker KI-centralt och de vill inte komma till förhandlingsbordet. Enligt praxis på arbetsmarknaden utser arbetsgivaren sina representanter vid förhandlingar, liksom facket utser sina.

- Det är inte acceptabelt att det tar så lång tid med lönerevisionen för våra medarbetare. Vi försöker förgäves få ett besked från ST om när de har för avsikt att påbörja förhandlingarna. Att de inte vill acceptera arbetsgivarens representanter anser jag är både omotiverat och onödigt tidskrävande eftersom var part bestämmer vilka som ska förhandla, säger HR-direktör Mats Engelbrektson.

I övrigt finns inga hinder för att påbörja lönerevisionen för OFR:s medlemmar. ST har fått medlemslistor med arbetsgivarens bud och övrigt underlag som behövs för att förhandla. En försiktig bedömning av förhandlingsläget är att nya löner för medlemmar i OFR kan utbetalas tidigast på aprillönen, men detta är under förutsättning att förhandlingarna påbörjas nästa vecka.  

*Fackförbundet ST representerar hela kollektivet OFR/S, P, O vid KI, där även vårdförbundet och  lärarförbundet ingår.